AUTO LED DIMMER PIR SENSOR MODUL

 Merhaba; bu makalede Arduino Pır Sensör modülünü kullanarak, ilgili ledlerin yavaş bir şekilde aydınlanıp yavaş bir şekilde kararmasını sağlamış olacağız. Genelde bu tür sistemler yazılımsal olduğu için ledlerin tam kararma durumu veya aydınlanma durumunu ayarlamak biraz uğraştırıcıdır. Fakat biz bu projede bazı direnç ve transistör kullanarak güzel bir devre hazırlamış olacağız. 

Aşağıda görmüş olduğunuz  Arduino Pır Sensör modülü piyasada rahat bir şekilde bulabileceğiniz bir modüldür. Aynı şekilde devre üzerinde kullanılan tüm bileşenlerde. 


HC- SR501 PIR Sensörünün, üç çıkış pini vardır. Bunlar; VCC, OUT ve GND pinleridir. Dahili bir voltaj regülatörüne sahiptir, bu sebepten dolayı 4,5 V ile 12 V arasında herhangi bir DC voltajı ile çalıştırabilirsiniz, fakat tipik olarak 5V kullanılır. 

HC- SR501 PIR Sensörün Üzerinde Bulunan Pinlerin Görevleri;

  • VCC: Arduino’daki 5 V pinini bağladığımız HC- SR501 PIR Sensörü’dür.
  • OUT: Pini 3.3 V çıkışıdır. LOW, hareket algılanmadığını, HIGH, bazı hareketlerin algılandığını gösterir.
  • GND: Arduino Uno R3 de karşılık gelen pine bağlanmalıdır.
  • PIR Hareket Sensörünün devre kartında iki ek bileşen için lehim pedleri bulunur. Bunlar bazı kartlarda değişebilir ancak genellikle RT ve RL olarak etiketlenir. 
  • RT: Termistör veya sıcaklığa duyarlı direnç işidir.
  • RL: Bu bağlantı LDR veya Fotorezistör içindir.



Bu projede kullanılacak olan devre elemanları aşağıdakilerdir.

  • 12K DİRENÇ
  • 10K DİRENÇ
  • 300uF KONDANSATÖR
  • TIP41C TRANSİSTÖR
  • BD243 TRANSİSTÖR
  • 3 PİNLİ TERMİNAL 
  • PIR SENSÖR MODÜL
Aşağıda bir şema görmektesiniz. Bu şema üzerinden biraz bahsedecek olursam, ilk başta pır sensör modülünü toplamda 3 adet pin girişi bulunmaktadır. Bunlardan birtanesi besleme pini diğeri ise gnd ve son olarak bilgi çıkış pini bulunmaktadır.

Arduino Pır Sensör modülüne gerekli bağlantıyı yaptıktan sonra, modül herhangi bir cisim hareketi algıladığı an çıkış pininden bir sinyal gönderir. Bu sinyal bir lojik sinyal olup 3.3V luk bir gerilime sahiptir. Bizde bu 3.3V luk sinyali transistörler yardımıyla 12V luk bir gerilime yükseltmiş olacağız ki çıkışa bağlamış olduğumuz ledler sağlıklı ve gerektiği voltaj aralığında çalışmış olsun. Pır sensörün tüm bağlantılarını yaptıysak şimdi devrenin geri kalan bileşenlerini tamamlayalım...

AUTO LED DIMMER PIR SENSOR MODUL

Yukarıdaki şemaya istinaden yapmış olduğumuz bağlantılar sonrasında, arduino pır sensörü bir hareket algıladığı an OUT pinine bağlı olan 12K direnç üzerindeni, yukarıda bahsetmiş olduğum 3.3V luk lojik sinyal yavaş bir şekilde C1 kondansatörü doldurmaktadır. Kondansatör yavaş bir şekilde enerji ile dolarken kondansatörün çıkışa bağlı olan 10K direnç üzerinden de yavaş bir şekilde akarak TIP41 transistör üzerine gelmektedir. Buradaki transistör bahsettiğim 3.3V'u 12Volt a yükseltmek için uygun bir şekilde bağlantısı yapılarak, transistörün çıkışına da bağlı olan 470K luk direnç vasıtasıyla BD243 transistör tam kapasite iletime geçerek çıkış ayağına bağlamış olduğumuz ledi yavaş yavaş aydınlatacaktır. 

AUTO LED DIMMER PIR SENSOR MODUL


NOT: Devre üzerinde kullanmış olduğum direnç değerleri kendime göre tasarladığım direnç değerleridir. Eğer ki çok daha yavaş bir şekilde led'lerin çalışmasını veya çok hızlı bir şekilde çalışmasını istiyorsanız o zaman direnç değerlerini değiştirerek kendi zevkinize göre led'lerin yanma sürelerini değiştirebilirsiniz.
AUTO LED DIMMER PIR SENSOR MODUL


Pır sensörü hareket algılamayı bırakınca, girişteki kondansatörü bağlı olan kısıtlama direnci ile bu kez, ledler yavaş yavaş sönerek tam kapalı konuma gelecektir. Bu döngü pır sensörü hareket algılamaya devam ettiği sürece bu şekilde devam edecektir...

Aşağıdaki linkte baskı devresi bulunmaktadır. Baskı devresini indirerek direkt yazıcı üzerinden çıktı alıp sizlerede bu devreyi kurup çalıştırabilirsiniz. 

Şimdilik bu kadar. Devre üzerinde herhangi bir değişiklik yaparsam bu makaleyi tekrardan düzenleyebilirim. Herkese kolay gelsin...

2 Yorumlar

  1. merhaba youtube kanalınıza aboneyim. devreyi aramalarda buldum ve kurdum. robo dünyadan iki set satın aldım. devre şemasındaki şekilde devreyi oluşturdum. pır dedektör Low pinlerine ayarlı iken devre çalışıyor dediğiniz gibi açılma ve kapanma sanki animasyon gibi fakat çıkışına bağladığım 12 v şerit ledler son derece kısık yanıyor. güç kaynağğımdan hiç akım çekmiyor. 470 kohm direncin transistörün base tarafına elimle dokununca ledler biraz ferli yanmaya başlıyor. devre elemanlarında tek fark dirençler uygun değer olmadığı için 2W lık unun birşey değiştireceğini sanmıyorum. güç kaynağından akımı yükseltmeme rağmen herhangi bir akım çekmiyor ve ışığın şiddeti artmıyor. bu konunda bir tavsiyeniz var mı? eğer müsadeniz de olursa kanalınızın ismini zikrederek devreyi kurup kanalımda paylaşmamda sakınca var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, devreyi kurduğunuz için teşekkür ederim. Ancak video içindede söylediğim gibi eğer benim kullandığım değerleri kullanırsanız bir sorun olmaz ve wattlı direnç kullanmayın akımı etkiler. Çıkış kısmında 470K 1/4 direnç kullanmanız gerekiyor. Aksi halde ledler kısık yanar ve sorun oluşturur. Devreyi kendi kanalında da bahsederek yayınlayabilirsiniz. Saygılar...

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski